Saturday, May 24, 2008

Eurovision.2008.S08E01.how to.win.a.song.contest.MTV.xvid.avi


Ders : How To Win Eurovision 101
Konu: Geçmişten Ders Çıkarabilmek


Sevgili arkadaşlar,

Bu günkü dersimizde, geçmişteki Eurovision başarılarından yola çıkarak, geleceğe yönelik verilecek kararlarla nasıl bu yarışmada başarılı olacağımızı inceleyeceğiz. Bildiğiniz üzere 3 yanı denizlerle kaplı coğrafi kara parçasına yarım ada denir. Yarım ada olan ülkelerin anlaşına geldiği üzere denizlerden başka dost komşusu yoktur. Ki bu ülke tarihte pek çok ülkeye karşı başarılı olduğu için komşu olmayan dostunun da pek fazla olduğu söylenemez.

E o zaman nasıl kazanacağız?  (ara not: işte bir ders böyle olmalı, önce dersin amacını vermeli, eğer bilkent hocalarından biri bu blogu okuyorsa lütfen, ben şahsen bazı şeyleri neden öğrendiğimi bilmiyorum, bu yüzden lütfen...) Şimdiye kadar toplasan 10 tane Eurovision yarışması izlemişşimdir. Eurovision yarışmasında eğer güzel bir sahne şovu ve dile takılabilecek bir melodi varsa yarışmayı o kazanır. Tamam genel kural kardeş ülkelere ve komşulara yüksek oy verilmesidir. Bunun sebebi siyasi değildir. Evet açıklıyorum Eurovisyon'da siyaset miyaset yok arkadaşım. Oylar halk tarafından veriliyor. Hükümet veya devlet tarafından değil.

Peki insanlar nasıl oy verir. Tabiki öncelikle beğendiğiniz müziğe oy verirsiniz. Eğer insanlar yarışmada müzikal annamda cidden kedilerini etkileyecek bir ülke bulamazlarsa, en çok beğenecekleri eser içten gelen duygularla komşu ülkeler veya kardeş ülkeler olacaklardır. Ama bu koşullarda nasıl olsa ne yaparsak yapalım nasıl olsa kazanamayacağız filan diye mi düşünmeliyiz.

Hayır. Çünkü eğer insanları etkileyecek bir sahne şovu ve dile takılacak bir melodinizin olması lazım, insanların bu isteklerini karşılıyorsanız, emin olun kazanacaksınız. Komşulukmuş, kardeş ülkeymiş onlar ikinci etken. Eğer biz bu kadar ölü bir sahne şovu ile İngilizce olmayan bir şarkı ile 8. liği elde edebiliyorsak sahnede insanları etkilediğimizde kazanacağımıza inanıyorum. Ancak bu iş siyasi deyip halen aynı şekilde 5. ile 10. arasında gider geliriz.

Mor ve Ötesini, şarkısı, klibi ve çabası için tebrik ediyorum. Güzel sunulsa birinci olacak şarkıyı ziyan ettikleri için de tüm yetkili ekibi kınıyorum.

İyi günler çocuklar.

1 yorum:

Ece said...

daha çok başka ülkelerdeki azınlıklardan oy aldıgımız düsünülürse, gercekten begenilip de oy toplaması icin sarkımızın gene de nakaratının ya da bi yerinin ingilizce olması ve dile takılması gerekli bence:p